Excel VBA

Det har været et supergodt kursus, hvor man ikke bare fik resultaterne leveret, der skulle tænkes meget !

Materialet har været rigtig godt, og det er da utroligt så tit der har været hjælp at hente, har set at underviseren var online, også om aftenen og tidlig morgen, rigtig rart, og der kom lynhurtigt respons tilbage på div. spørgsmål og besvarelser.

Helt sikkertet kursus og kursusform, jeg vil anbefale til andre.

Margit Solveig Kristoffersen, Socialpædagogerne Sydjylland

Excel VBA

Hurtige tilbagemeldinger på spørgsmål og øvelser. God opbygning af kurset

Sune Jeppson, Arbejdernes Landsbank

Excel VBA

Kurset er godt, fordi det tvinger kursisten til at arbejde selvstændigt. Det er lidt lig forelæsning, hvor det er fuldstændigt op til een selv at arbejde med stoffet.
Thor Østergaards pædagogik er baseret på "hjælp til selvhjælp", og alt er holdt i en let og uhøjtidelig tone.

Fjernundervisning har yderligere den fordel at man kan sidde hjemme og koncentrere sig om emnet, uden at blive forstyrret af andre (ofte mindre motiverede) kursister.

Flemming Degn, Privat

Excel VBA

Det har været rart at man selv kan bestemme tempoet og hvornår man laver opgaverne. Man kan også få hjælp til at få løst opgaverne anderledes, samt få hjælp til andre opgaver. Jeg synes også det har været sjovt at man ikke får det hele serveret, men skal søge lidt information selv.

Laila Jensen, Statens Serum Institut

Excel VBA

Godt med muligheden for sparring med underviser og forslag til andre løsningsmetoder end mine egne - selvom mine også fungerede.

Godt med muligheden for ingen tidsbegræsning for kurset. Havde jeg - pga. arb. situation, brug for.

Anja Hansen, TDC

< >
Se flere referencer

De første VBA programmer

Vi skal til at skrive de første programmer, men før vi går i gang skal vi se lidt på det værktøj vi bruger når vi koder VBA - VBA Editoren. Den ser sådan her ud (kommer frem når du trykker ALT+F11):

 

Excel VBA kursus - det første VBA program - fjernundervisning

Billedet indeholder 6 vinduer som jeg har sat det op her:

 • Project- En oversigt de regneark der er åbne og den VBA kode der ligger i de åbne filer.
 • Properties- Et vindue, der skifter afhængigt af hvad man laver i "arbejdes området" (højre del af skærmen)
 • Book1 - Sheet3 (code)- Det er i sådan et vindue her vi skal skrive vores VBA programmer om lidt
 • Book 1 - Userform1 (userform)- En userform - sådan én skal vi lære meget mere om senere
 • Toolbox- Bruges sammen med userformen
 • Immediate- Et vindue, der kan bruges når man debugger sine programmer


Når man åbner et nyt regneark og trykker ALT+F11 ser VBA editoren sådan her ud:


For at komme til at skrive et program skal du højre klikke på "Microsoft Excel Objects" og vælge Insert | Module - så kommer det til at se sådan her ud:

Moduler er en slags kodekasser (nej ikke rodekasser!) så du kan strukturere dine programmer. Du kan i Properties vinduet skifte navnet på modulet. NU er vi ved at være klar til at skrive programmer!

Det er vigtigt, at du sørger for at skrive din kode i et modul - og ikke i Excel's egne objekter (dem skal vi bruge, når vi kommer til hændelser). Sørg for at dobbeltklikke på det modul du gerne vil skrive din kode i inden du går i gang med arbejdet.

Procedurer og funktioner

 

Der er to slags programmer vi kan skrive - procedurer og funktioner. En funktion minder om de funktioner du kender fra Excel som Sum(), Middel() etc. der kan bruges til at lave beregninger og returnere et resultat. En procedure returnerer ikke noget resultat, men kan også lave beregninger for os.

I nedenstående billede er der en funktion og en procedure - kan du regne ud hvad de laver?

Procedurer
Svarer til de makroer du tidligere har optaget. De står i makrobilledet, hvis du vælger Funktioner | Makro | Makroer...

Funktioner
Som tidligere nævnt virker funktioner som de øvrige funktioner du kender i Excel (Sum, Middel etc.) og du kan bruge VBA funktioner du selv har skrevet i regnearket. Hvis du vælger Indsæt | Funktion og finder kategorien Brugerdefineret så står din funktion der!

Tips og trix i VBA editoren

Automatisk fuldførelse

Når du skriver f.eks. sub HelloWorld og trykker på enter så skriver vba editoren automatisk () og End Sub samt ændrer sub til Sub.

Det er derfor en god idé altid at skrive med små bogstaver - så vil du kunne se om det er ord VBA editoren genkender ved at den ændrer dem til at have stort begyndelsesbogstav.

Et trix mere i den kategori er når du skal skrive range kan nøjes med at skrive ra og trykke på CTRL + Mellemrum så giver VBA editoren dig en liste over ord den kender der begynder med ra. Vælg Range og tryk på TAB.

Egenskaber og metoder

Når man har skrevet navnet på et objekt bruger man et punktum til at adressere objektets metoder og egenskaber. Når du skriver Range("A1"). dukker der en liste over alle metoder og egenskaber til Range objektet op. Du vælger den metode eller egenskab du skal bruge fra listen (bemærk, at du kan skrive de første bogstaver i navnet og bladre i listen på den måde). Når du har fundet den ønskede metode eller egenskab trykker du TAB for at komme videre.

Dette er en rigtig god måde at lære de forskellige metoder og egenskaber at kende.

Hjælpe funktionen

VBA editoren har en rigtig god hjælpefunktion, som du kan få fat i ved at trykke på F1. Prøv at stille markøren i ordet Range og tryk F1 - du skulle så gerne få en side, der beskriver Range objektet.

Nyttige genvejstaster

 

CTRL+Mellemrum Auto fuldførelse
F1 Hjælp
F5 Kør makro
F8 Debug makro (kommer vi til senere)
ALT+F11 Start VBA editoren

Der er naturligvis mange flere genvejstaster, men disse er de vigtigste.

 

Formatering af VBA kode

Der er ingen regler for, hvordan man skal sætte sin VBA kode op, men jegg arbejder efter følgende principper, som jeg føler gør koden lettere at læse:

1) Jeg laver indryk efter linjer, der dækker flere linjer - dvs. efter Sub, If, Else, Select, Do, For (og der er sikkert flere, men det er dem jeg lige kan komme på nu)

2) Og rykker ud igen når jeg kommer til deres modpart End Sub, End If, End Select, Loop, Next.

Eksempel:

Sub FormateringAfKode
  Indryk til koden
  Og også næste linje
  
  If et eller andet Then
    Og nyt indryk
    Og det gælder for alle linjer indtil
  End If
End Sub

3) Tomme linjer indsætter jeg kun når jeg går fra én del af koden til en anden.

4) Husk at bruge kommentarer

 

Lidt film

 

 

Når du har betalt for kurset får du adgang til øvelser til hver lektion. Og når du har fået godkendt din besvarelse får du desuden adgang til mine løsningsforslag med ekstra tips og trix.